(HU) Szólj hozzá a kormányok éghajlatvédelmi terveihez!

Tizenegy európai civil szervezet, számos helyi önkormányzat és kutató indít ma el egy
PlanUp nevű projektet, amely az uniós országok kormányait segítik az éghajlatváltozás
elleni küzdelemben.

Teljes PDF itt.

A növekvő hőmérséklet és az ezzel járó szárazság miatt csökken a terméshozam, a vízellátás, nő az erdőtüzek kockázata. A globális felmelegedés állatfajok jövőjét is veszélyeztetheti – Magyarországon kipusztulhat a középhegységek hűs vizeiben élő szalamandra vagy a vidra. Néhány várható fejlemény, ha nem teszünk valamit a szemünk előtt zajló éghajlatváltozás ellen

 

„Amennyiben nem sikerül a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartani, akkor a szélsőséges időjárási események sorozatosan sújtják majd a mezőgazdaságot is, ami az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez vezethet. A rendkívül hőség és szárazság sújtotta területekről pedig olyan migrációs hullám indul el, ami mellett az eddigi migrációs válság eltörpül” – jelentette ki Kovács Lajos, a projekt megvalósításában közreműködő Klímabarát Települések Szövetségének elnöke.

 

Ezért a ma induló PlanUp projekt keretében 11 európai szervezet, helyi önkormányzat és számos kutató arra kérik az állampolgárokat, osszák meg véleményüket az éghajlatváltozással kapcsolatban. A nemzetközi honlapon szavazást és fórumokat is indíthatnak energiával és éghajlattal kapcsolatos kérdésekről. A projekt hazai koordinátora a Levegő Munkacsoport. „Projektünk jó lehetőség a hazai lakosság számára, hogy értesüljön a kormány éghajlatváltozással kapcsolatos terveiről és a civil mozgalmak álláspontjáról. A magyar lakosok így saját maguk is megítélhetik, elegendőnek tartják-e a tervezett lépéseket vagy sem” – mondta Szegő Judit, a szervezet éghajlatvédelmi projektvezetője.

 

A PlanUp projektet koordináló Karbonpiac-Figyelő (Carbon Market Watch) szervezet szakpolitikai referense, Agnese Ruggiero elmondta: „A Nemzeti Energia és Klímatervek hatékony kialakítása az egyik legfontosabb lépés az Európa Unió 2050-ig tartó éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásainak megvalósításában. A PlanUp bevonja a társadalmat, hogy a tervek valóban hatékonyak és végrehajthatóak legyenek.”

 

A tervek, amelyeket ez év végéig kell elkészíteniük az EU tagállamainak, a 2021-2030-as időszakra irányoznak elő olyan intézkedéseket, amelyekkel nagymértékben csökkentik a légkört károsító anyagok (mindenekelőtt a szén-dioxid) kibocsátását. Ezt egyebek mellett a mezőgazdaság környezetbarátabbá tételével, a közösségi közlekedés fejlesztésével és az épületek korszerűsítésével kell elérni.

 

További felvilágosítás:

·        Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektjének vezetője, 06 20 851 1901, szego.judit@levego.hu 

·        Lontay Zoltán, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének tagja, 06 30 914 2272, lontay.zoltan@upcmail.hu 

Teljes PDF itt.